Втори ден продължава мащабната дарителска акция за Турция в Югоизточна България. Днес към

...
Втори ден продължава мащабната дарителска акция за Турция в Югоизточна България. Днес към
Коментари Харесай

В Руен събраха помощи за няколко тира, включи се и Бургас

Втори ден продължава мащабната дарителска акция за Турция в Югоизточна България. Днес към общините Айтос и Руен се причисли и Бургас.

Само за ден 7 от селата в община Руен към този момент са събрали продукти за един тир. Очакват се и доставките от останалите 33 села на територията на общината.

„ От Руенско може би към 4-5 тира хранителни запаси и артикули ще пътуват за Турция “, сподели кметът Исмаил Осман. В огромната акция са събрани зимни облекла, одеяла и хранителни колета, както и санитарни лекарства.

 
На всеки кашон пишем какво съдържа. Ако са обувки, несъмнено на турски пишем, по този метод улесняваме тамошните хора, като видят какво написа да се ориентират. Кампанията ще продължи за в този момент до петък, само че естествено ще се удължи и за другата седмица.
Исмаил Осман, кмет на Община Руен

Фатме от Руен също носи помощи. Преживява ужаса от земетресението за повторно. В Турция са огромна част от околните и приятелите й.

„ Направо ми се къса сърцето. Аз като чух в първия миг даже ми излезе стресница, толкоз доста се тормозих “, описа Фатме. Тя чува всеки ден своите близки в Турция. Споделя ни, че въпреки те да са живи и здрави и с непокътнати домове, страхът измежду тях е мощен.

„ Ако жилищата им бяха съборени щяха да се върнат, само че някои си ги продадоха. Но по принцип това е ситуацията при тях, мъчно е, тежко е, не знам, Бог да им е на помощ “, споделя дамата.
В акцията по набиране на средства от нощес се включи и община Бургас. От сутринта в центъра на града се стичат десетки бургазлии с помощи и облекла.

 
Хората започнаха да идват, всеки ме питаше с какво може да помогне. Връщаше се малко по-късно, закупил нещата, завивки, одеяла, възглавници. Това е за късото време от сутринта.
Тони Иванова, чиновник на Община Бургас

Очаква се след петък, когато от страната ни ще потеглят първите тежкотоварни камиони с помощи, дарителската акция да продължи. Продължава и организацията на доброволци, които с персоналните си коли потеглят да Турция, в помощ за разчистването на бедстващите региони.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР